PANTONE

 

Separatia de culoare intervine cind se pregateste un document pentru film sau placi tipografice pentru a fi tiparit: la final, acesta va fi descompus in mai multe plane de culoare: CMYK sau/si culori de tip Pantone (culori prelucrate).

Culoare spot este un termen folosit in tiparire si se refera la cerneluri pure sau amestecate folosite in procesul de tiparire (sinonim si cu printare). Este o singura culoare folosita pentru printarea atunci cand folosirea culorilor de proces nu este necesara.

  • culoare spot este utilizata in special atunci cind acuratetea culorii este necesara
  • poate reproduce culori din afara gamei culorilor de proces
  • culoare spot este rezultata din amestecul culorilor si nu tine cont de managementul de culoare efectuat de programele folosite in crearea fisierelor
  • termenul este folosit pentru a desemna culorile de printare non-standard (printre care si culorile metalice, fluorescente)
  • in procesul de tiparire se folosesc filme tipografice pentru fiecare culoare spot motiv pentru care pretul tiparirii este crescut fata de tiparirea cu culori de process

 

Modelul de culoare Pantone, sistemul PMS (Pantone Matching System) este un sistem standardizat pentru alegere culorii, elaborat de firma americana Pantone Inc in anii 50 ai secolului XX. Utilizeaza identificarea numerica a culorilor imaginii in poligrafie pentru tiparul cu cerneluri de triada (process color) sau cu cerneluri amestecate. Culorile etalon numerotate sunt imprimate in carti speciale cu deschidere de tip evantai.

 

 

Figura 1. Catalogul in forma de evantai a sistemului de culori Pantone.

 

Exista o varietate de cataloage cu mostre de culori Pantone, fiecare avind domeniul sau de aplicare conform conditiilor de tipar. De exemplu, catalogul de culori cu imprimarea pe hirtie cretata si necretata, catalogul culorilor metalizate, si celor speciale etc.